1960-1961 Brieven en dagboeknotities van Eerste luitenant der Mariniers Wim Kayzer

0 out of 5

Deze publicatie ‘Dagboek en brieven van de eerste luitenant der mariniers Wim Kayzer’ (12-01-1936 – 08-09-1973) handelen over de periode vanaf 10 december 1960 tot 24 februari 1961. Het waren de jaren waarin het geschil met Indonesië over de status van Nederlands Nieuw-Guinea naast een politiek- meer en meer een militair karakter kreeg. Indonesische infiltraties namen hand over hand toe. Van Nederlandse zijde kon een reactie hierop uiteraard niet achterwege blijven. De Koninklijke Marine en in het bijzonder het Korps Mariniers kregen de opdracht deze infiltraties te stoppen en de al gelande infiltranten op te sporen en uit te schakelen. Geen eenvoudige taak in het enorme land met zijn buitengewoon lange kustlijnen, uitzonderlijk dichte oerwouden en steile heuvels en bergen. En alsof dat niet genoeg was een zeer warm en vochtig klimaat. Tijdens een jungletraining (Kayzer verzorgde ook de praktische opleiding van NNG mariniers) vond een interview plaats met journalist J.W. Hofwijk van het toenmalaige weekblad Katholieke Illustratie. Daarin zegt hij:

“Ik geloof niet dat men in Nederland er ooit een idee van heeft gekregen hoe onbeschrijflijk zwaar die wekenlange tocht is geweest, waarin men de Indonesiërs uitputte tot ze zich wel móesten overgeven. We hadden ze doodgelopen”, zei hij. “Je krijgt ze altijd, als je ze maar doodloopt, als je maar volhoudt. Maar wat een land!! Daar is dit niks bij, een zondagochtendwandeling.”

Wim Kayzer leeft niet meer, maar wij zijn er als kleine uitgeverij trots op dat wij zijn nagedachtenis op deze wijze in ere kunnen houden. Als iemand dat heeft verdiend is het Wim Kayzer, een geweldig mens en marinier! Prijs bij verschijnen.

Category: Boek

Beschrijving

Het verhaal begint in Hollandia, van waaruit het 4e Verkennings- en Inlichtingen Peloton (V&I Pel 4) op weg gaat naar het doelgebied, de Etna Baai, gelegen aan de zuidkust van NNG nabij het Boeroe gebergte. Vliegend en varend wordt de afstand van vele honderden kilometers van Hollandia naar de kustplaats Omba in vier dagen overbrugd. Op 15 december 1960 arriveert V&I pel 4 met hun commandant eerste luitenant Kayzer per LCPR (Landing Craft Personel) bij Kiroeroe, aan het einde van de Etna Baai. De nacht wordt in bivak doorgebracht. De volgende ochtend gaat het peloton, nadat het landingsvaartuig met voorraden is gelost, op pad. Het staat een periode van zeer intensieve patrouillegang te wachten. Nieuw-Guinea is bij mooi weer en met name aan de kust, een paradijselijk land om in te vertoeven. Maar in de jungle, midden in de regentijd, die samenvalt met de Europese winter, verandert het land in een ronduit mensvijandige omgeving. De 10 weken die in het dagboek en de brieven beschreven zijn vallen midden in die natte moesson en worden gekenmerkt door bijzonder zware omstandigheden die een groot beroep doen op de fysieke- maar vooral ook mentale conditie van de mariniers die deel uitmaken van V&I pel 4. Een verhaal van epische proporties. Verschijnt najaar 2020. Prijs bij verschijnen.