Marinier in Nieuw Guinea

0 out of 5

16.95

Pagina’s: 64
Klik hier voor een aantal voorbeeld pagina’s

Marinier in Nieuw Guinea is het indrukwekkend verslag van het mariniersbestaan in het voormalig Nederlands Nieuw-Guinea. Op vele plaatsen langs de zuidkust van Nieuw-Guinea en op de eilanden van de Radja Ampat, voor de westkust van het grote eiland, vonden infiltraties overzee en para-landingen plaats. Intensieve en gestage patrouillegang van mariniers, meestal vanuit uiterst basaal ingerichte bosbivakken, leidde tot vuurgevechten met de Indonesische troepen. Dit speelde zich af van 1961 tot en met een groot deel van 1962. Marinier Ton de Zwart wordt met zijn eenheid vanaf de Nederlandse Antillen overgevlogen naar Nederlands Nieuw-Guinea om daar de al aanwezige eenheden van het Korps Mariniers te versterken. Een zeldzaam staaltje van paraatheid! Ton de Zwart beschrijft zijn belevenissen nuchter en zonder poespas. Feitelijk en soms redelijk recht-voor-zijn-raap. Kolen en geiten worden niet gespaard. 

Sku: 166501 Category: Magazine

Beschrijving

Als verdieping sluit dit blad aan op het het boek Nieuw Guinea – De marinierskant van het verhaal. Ton de Zwart heeft dit verhaal al vele jaren terug geschreven. Dat maakt het eigenlijk alleen maar boeiender. Andere tijden!

Marinier in Nieuw-Guinea is het indrukwekkend verslag van een intens treffen tussen Nederlandse mariniers en Indonesische parachutisten en infiltranten.

De eilanden in de Radja Ampat, ten westen van de bekende vogelkop en dus het dichtst bij Indonesië gelegen, en de uitgestrekte, vrijwel verlaten zuidkust van het enorme land waren het doelwit van de Indonesische pogingen om Irian Barat te ‘bevrijden’. Vandaag nog zien we wat er van de bevrijding van wat inmiddels West-Papoea heet, terecht is gekomen.

Gedropt boven de woeste jungle of geland op een verlaten strand op een van de vele eilanden werden de Indonesische militairen opgejaagd door een verbeten tegenstander, de leden van het Korps Mariniers. Samen  met de Mobiele politie en eenheden van het Papoea vrijwilligerskorps streden zij een heldhaftige strijd.

Het maandenlang leven in bosbivakken, de intense patrouillegang en de felle vuurgevechten met de Indonesische militairen in het dichte, vochtighete en zeer ontoegankelijke oerwoud van Nieuw-Guinea vormt het thema van dit magazine. De auteur, zelf marinier (eens marinier, altijd marinier), geeft de lezer een indringend ooggetuige verslag van een oorlog die geen oorlog werd en dat ook niet mocht worden. Maar gevochten werd er, onder de meest moeilijk denkbare omstandigheden.

De korte, maar heftige  strijd om Nieuw-Guinea heeft een plek gekregen op het vaandel van het Korps Mariniers. Een zeer terechte plek. Waarom dat zo is vertelt, naast andere getuigenissen, dit verhaal van Ton de Zwart.