Donaties
Maak de heruitgave van dit unieke boek mogelijk en doneer!
In ‘Nieuw-Guinea, de marinierskant van het verhaal’ heeft de voormalige commandant van het Korps Mariniers in het toenmalige Nederlands Nieuw-Guinea pas in 1973, 12 jaar na de overdracht van Nieuw-Guinea aan Indonesië, vanuit zijn mariniersblik en met de feiten bij de hand, een memorabel werk geschreven. ‘Nieuw-Guinea’ staat vermeld op het vaandel van het Korps Mariniers. Het was dan wel onze laatste koloniale oorlog (dat was het formeel niet), de inzet, politiek en militair, was gericht op het realiseren van het zelfbeschikkingsrecht van de Papoea bevolking. De Roos heeft met hart en ziel leiding gegeven aan de operaties van het Korps Mariniers in Nieuw-Guinea. Die operaties vonden plaats op vele plaatsen langs de uitgestrekte kust van het enorme eiland. Ook meerdere eilanden aan de westkust, de zogenaamde Radja Ampat-eilanden kregen te maken met Indonesische infiltraties. Het waren de mariniers, in nauwe samenwerking met het Papoea vrijwilligerskorps, Mobiele politie en Papoea gidsen die onafgebroken jacht maakten op de infiltranten en parachutisten van het Indonesische leger. Dit gezamenlijke optreden kenmerkte zich door een grote saamhorigheid en felle inzet. De Papoea bevolking moest niets hebben van de Indonesiërs. Zij waren- en voelden zich immers veel meer verwant aan de volken uit Melanesië. Vandaag de dag maakt Indonesië zich nog steeds schuldig aan onderdrukking van de Papoea bevolking en worden hun rechten met voeten getreden. Van het Papoea zelfbeschikkingsrecht is niets terecht gekomen.
Het boek van kolonel de Roos geeft een uitstekend beeld van de inzet van het Korps Mariniers en de Koninklijke Marine in het voormalig Nederlands Nieuw-Guinea. Het chronologische verloop van de strijd, de inzet van de verschillende eenheden en schepen en de uitgebreide patrouilleverslagen geven een zeer goed beeld van deze laatste periode van de Nederlandse militaire aanwezigheid in ‘De Oost’. Een aanwezigheid en inzet op dit verre eiland die nooit, ook nu niet, op juist waarde is geschat. Ook daarom deze herziening van het boek van kolonel de Roos.
In 1973 waren er slechts beperkte middelen om het boek te maken. Stichting Uitgeverij Klus op Dek wil de mariniers die destijds in Nieuw-Guinea hebben gediend, nu een boek geven dat volledig recht doet aan hun ongelooflijke inzet. We doen dat in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Militaire Historie. En in samenwerking met de sponsors die wij zoeken voor dit project. Zonder hen is het niet mogelijk om dit te realiseren. Daarom doen wij graag een beroep op personen, organisaties en bedrijven om ons te steunen in het bereiken van dit prachtige doel.Wij komen graag met u in gesprek om te overleggen hoe uw donatie gestalte kan krijgen. Zo kunt u een hoofdstuk ‘adopteren’, de taalkundige bewerking, het omslag, of de productie, mogelijkheden genoeg. Uiteraard worden de namen van alle sponsors vermeld in de uitgave. U kunt ons bereiken via de onderstaande contactinformatie. Direct doneren kan natuurlijk ook op onderstaand rekeningnummer onder vermelding van Boek kolonel de Roos.