Nieuw Guinea: de marinierskant van het verhaal

Home / Uncategorized / Nieuw Guinea: de marinierskant van het verhaal

Herziene uitgave in samenwerking met het Nationaal Instituut voor Militaire Historie.

In 1921 is het 60 jaar geleden dat de strijd om Nieuw Guinea naar een hoogtepunt ging. Kolonel der Mariniers de Roos schreef 11 jaar na dato, in 1973 dit boek. De middelen om het boek te maken waren beperkt. Er was sprake van een gering budget, de tekst werd op een typemachine verwerkt. Van enige vorm van fotobewerking was geen sprake, te duur en te tijdrovend. Alle redenen voor Uitgeverij Klus op Dek om een herziening van dit memorabele boek te maken.

De periode van november 1960 tot augustus 1962 was een zeer intensieve periode voor het Korps Mariniers. De confrontatie tussen Nederland en Indonesië kwam in deze jaren tot een hoogtepunt. In hoog tempo werden de strijdkrachten in Niew-Guinea versterkt. Het aantal plaatsen waar  Indonesiche para’s en infiltranten aan land kwamen nam gestaag toe. De mariniers verruilden de ‘comfortabele’ kazerne’s voor bosbivakken in de jungle. Van daaruit werd er in hoog tempo gepatrouilleerd. Soms waren dat verkenningspatrouilles of varende patrouilles, maar heel vaak en in toenemende mate gevechtspatrouilles om de Indonesiche tegenstander op de sporen en uit te schakelen.

Kolonel der Mariniers De Roos was in de jaren waarin dit speelde Commandant Mariniers Nieuw-Guinea (CMARNSNNG). In dit boek heeft hij de meest belangrijke militaire activiteiten van het Korps Mariniers, zowel vanuit het hoofdkwartier als vanuit het ‘veld’ nauwkeurig vastgelegd.

In deze herziening wordt het oude boek qua presentatie stevig onder handen genomen. Waar nodig zullen er ook inhoudelijke aanpassingen worden uitgevoerd.

Deze uitgave is een must have voor oud-mariniers en actief dienende mariniers. Daarnaast is het ook een prachtig boek voor personeel van de koninklijke marine. Zonder hen was de missie van de mariniers immers onmogelijk geweest!

Maar ook voor veteranen van andere onderdelen van de krijgsmacht, zowel van de Koninklijke Landmacht als de Koninklijke Luchtmacht is dit boek een interessant naslagwerk.

Ook voor hen die het Korps een warm hart toedragen of interesse hebben in de geschiedenis van dit roemruchte korps is dit boek een aanrader.  Richtprijs 49,50 euro.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

We zijn voor het eerst live!