Marinier in Nieuw Guinea

Home / Uncategorized / Marinier in Nieuw Guinea

Als verdieping sluit dit blad aan op het het boek Nieuw Guinea – De marinierskant van het verhaal. Ton de Zwart heeft dit verhaal al vele jare terug geschreven. Dat maakt het eigenlijk alleen maar boeiender. Andere tijden!

Marinier in Nieuw Guinea is het indrukwekkend verslag van een intens treffen tussen Nederlandse Mariniers en Indonesische parachutisten en infiltranten. Dit speelde zich af van 1960 tot en met een groot deel van 1962.

De eilanden in de Radja Ampat, ten westen van de bekende vogelkop en dus het dichtst bij Indonesie gelegen, en de uitgestrekte, vrijwel verlaten zuidkust van het enorme land waren het doelwit van de Indonesische pogingen om Irian Barat te ‘bevrijden’. Vandaag nog zien we wat er van de bevrijding van wat inmiddels West-Paoea heet, terecht is gekomen.

Gedropt boven de woeste jungle of geland op een verlaten strand op een van de vele eilanden werden de Indonesische militairen opgejaagd door een verbeten tegenstander, de leden van het Korps Mariniers. Samen  met de Mobiele politie en eenheden van het Papoea vrijwilligerskorps streden zij een heldhaftige strijd.

Het maandenlang leven in bosbivakken, de intense patrouillegang en de felle vuurgevechten met de Indonesische militairen in het dichte, vochtighete en zeer ontoegankelijke oerwoud van Nieuw Guinea vormt het thema van dit boek. De auteur, zelf marinier (eens marinier, altijd marinier), geeft de lezer een indringend ooggetuige verslag van een oorlog die geen oorlog werd en dat ook niet mocht worden. Maar gevochten werd er, onder de meest moeilijk denkbare omstandigheden.

De korte, maar heftige  strijd om Nieuw Guinea heeft een plek gekregen op het vaandel van het Korps Mariniers. Een zeer terechte plek. Waarom dat zo is vertelt, naast andere getuigenissen, dit verhaal van Ton de Zwart. .

Leave a Reply

Your email address will not be published.

We zijn voor het eerst live!