Operatie Egersund

Home / Uncategorized / Operatie Egersund

Operatie Egersund speelt zich af in Noorwegen, aan de zuid-westkust van dat betoverend mooie land. Nabij de plaats Egersund bevindt zich op een heuvel, grenzend aan zee, een radarbol.

Nederlandse mariniers van het Verkennings- en Inlichtingenpeloton uit de van Braam Houckgeestkazerne in Doorn krijgen van de Commandant van hun eenheid, de 1e Amfibische Gevechtgroep, de opdracht deze radarbol te vernietigen. De operatie vormt een cruciaal onderdeel van een zeer grote NAVO-oefening in het Noordzee gebied. De kans op mislukken is bijzonder groot: het object wordt door 100 soldaten van het Noorse leger streng bewaakt. Het prestige van het Nederlandse Korps Mariniers staat op het spel.

Ton de Zwart, de auteur van dit verhaal, gaat samen met drie andere mariniers, allen para-commando en kikvorsman, de uitdaging aan. Er wordt een zeer zorgvuldige planning gemaakt. Geen detail wordt veronachtzaamd. De praktische voorbereiding van deze operatie is op zichzelf al een spannend avontuur, waarbij zich onverwachte situaties aandienen die het uiterste vragen van deze zeer ervaren mariniers.
De uiteindelijke operatie in Noorwegen vormt een ware apotheose waarin alles wat in Nederland, in Doorn en Den Helder, is voorgeoefend, werkelijkheid wordt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

We zijn voor het eerst live!